spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img
spot_img

Ανεβαίνει ο ΦΠΑ στα αναψυκτικά από 1.1.2024.

Δημοσιεύτηκε:

Και για να είμαστε απόλυτα ακριβείς, “επιστρέφει” ο Φ.Π.Α. από 1 Ιανουαρίου του 2024 στα αναψυκτικά, κρύα τσάι, σόδες, ανθρακούχα νερά και μια ακόμη σειρά από προϊόντα από φορολογικό συντελεστή 13% που είναι σήμερα, στον 24% στα καταστήματα εστίασης. Δηλαδή εκεί ήταν πριν από την πανδημία και λόγω του lock down είχε πάει στον κατώτατο συντελεστή του 13%

Αυτό που συμβαίνει συνήθως είναι ότι ένας φόρος που μπαίνει σε προϊόντα με υψηλή κίνηση για να δώσει ένα έσοδο στο κρατικά ταμεία όπως συμβαίνει στην περίπτωση αυτή. Υπάρχουν ωστόσο ειδικά στην στην περίπτωση των προϊόντων με περιεκτικότατα σε ζάχαρη φόρος που χαρακτηρίζεται και ως “φόρος ζάχαρης” ή “φόρος παχυσαρκίας“. Kαθώς (θεωρητικά) μπαίνει με σκοπό να καταπολεμήσει την ‘υπερκατανάλωση’ ζαχαρούχων προϊόντων.

Αυτό συμβαίνει δεν συμβαίνει στην περίπτωση αυτή, αλλά θα ήταν πολύ προτιμότερο να συμβεί γιατί η χώρα μας είναι μια από τις ελάχιστες που δεν διαθέτει έναν τέτοιο φόρο στην ΕΕ. Αυτός ο φόρος μπαίνει ‘οριζόντια’ σε όλα τα κανάλια διανομής των προϊόντων και όχι μόνο σε μια κατηγορία, όπως για παράδειγμα στα καταστήματα εστίασης, όπως έχει προαγγείλει το αρμόδιο υπουργείο Οικονομικών. Σε αυτή την περίπτωση ο φόρος μετατρέπεται σε “εισπρακτικό” και όχι “παχυσαρκίας” γιατί δεν προορίζεται να μειώσει την κατανάλωση, αλλά να αυξήσει την φορολογία.

This Content Is Only For Subscribers

Please subscribe to unlock this content. Enter your email to get access.
Your email address is 100% safe from spam!

Παρόλο που αρκετές βιομηχανίες έχουν κάνει βήματα εισάγοντας εναλλακτικά γλυκαντικά, όπως για παράδειγμα το γλυκαντικό από το φυτό στέβια. Παρόλο που τα ανθρακούχα νερά και τα αρωματικά νερά αυξάνουν συνεχώς τα μερίδια, η μείωση της ζάχαρης οφείλει να είναι στοίχημα για την κοινωνία όπως η Ελληνική! Όταν αυτή έχει την υψηλότερη παιδική παχυσαρκία στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ξεπερνά το 40%! Η αύξηση του φόρου φαίνεται πως θα μπορούσε υπο προϋποθέσεις και σε συνδυασμό με σωστή ενημέρωση, να φέρει μείωση στην χρήση του αναψυκτικού. Έτσι ως ένα έμμεσο ‘μέτρο’, μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση της μάστιγας της παχυσαρκίας και της υπερκατανάλωσης των ζαχαρούχων αναψυκτικών.

Ας δούμε κάποια παραδείγματα από το εξωτερικό, όπου έχει εφαρμοστεί ο “φόρος ζάχαρης “. Η πρώτη χώρα που προχώρησε στην επιβολή του τότε “Sugar tax“, ήταν η Φινλανδία από το μακρινό 1940. Η Γαλλία το 2012 ήταν η πρώτη χώρα σε Παγκόσμιο επίπεδο που θέσπισε τον φόρο με την ονομασία “Sugary Drink Tax” ή “Soda Tax” όπως αποκαλείται στον 21 αιώνα. Ήταν μια κίνηση που είχε σκοπό να μειώσει μέσω μείωσης κατανάλωσης την παχυσαρκία, τον διαβήτη και τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Στην συνέχεια προχώρησαν σε αντίστοιχα μέτρα και άλλες χώρες του κόσμου. Ηνωμένο Βασίλειο, Μεξικό, Πορτογαλία, Ουγγαρία, Ιταλία και αρκετές ακόμη. Στις περισσότερες χώρες η αύξηση του ‘φόρου στα αναψυκτικά’, αλλά και σε χυμούς με προσθήκη ζάχαρης προκάλεσε την μείωση της κατά κεφαλήν κατανάλωσης αναψυκτικών.

Η υπερκατανάλωση των αναψυκτικών και, τελευταία των ενεργειακών ποτών, στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κάθε ιστορικό προηγούμενο. Τα “αποτελέσματα” της υπερκατανάλωσης αναμένεται να φανούν τα επόμενα χρόνια. Άρθρα από ειδικούς που έχουν δει το φως της δημοσιότητας μιλάνε ακόμη και ότι θα είναι μια νέα ορολογική βόμβα για το σύστημα της υγείας, εάν δεν ληφθούν έγκαιρα κατάλληλα μέτρα.

Για τους παραπάνω λόγους ο φόρος στα αναψυκτικά οφείλει να είναι φόρος “παχυσαρκίας” και όχι φόρος “είσπραξης”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Πρωτοβουλία Υπουργείου Ανάπτυξης για μόνιμη μείωση τιμής

Πρόσφατα Άρθρα