Η Ελλάδα, αν και μικρός εξαγωγέας σε απόλυτα νούμερα προς τις ΗΠΑ, έχει έντονη παρουσία στον τομέα των τροφίμων. Τα σημαντικότερα ελληνικά προϊόντα που εξάγονται στην αμερικανική αγορά είναι προϊόντα με ισχυρή ταυτότητα και με παράδοση. Πρώτο το Ελαιόλαδο και τα υπο-προϊόντα με τζίρο 75,5 εκατ. ευρώ. Ακολουθούν οι κατηγορίες όπως τα Κρασιά από νωπά σταφύλια (16,9 εκατ. ευρώ), Τυριά και ειδικά η Ελληνική Φέτα), οι Βρώσιμες ελιές (Χαλκιδικής και Καλαμών), Πίτες (π.χ. σπανακόπιτες, τυρόπιτες), Κονσέρβες πχ. Ροδάκινα και πολλά ακόμη.
Αυτά τα προϊόντα, έχουν διανομή τόσο στην λιανική, όσο και σε καταστήματα που διατηρεί η ελληνική ομογένεια και αν μπουν στους δασμολογικούς καταλόγους των ΗΠΑ, κινδυνεύουν να χάσουν την ανταγωνιστικότητά τους λόγω της αύξησης της τελικής τους τιμής.
Οι λύσεις για τις ελληνικές επιχειρήσεις τροφίμων
Οι δασμοί (tariffs) θεωρούνται από πολλούς πολιτικούς αναλυτές μια μορφή ενός ακήρυχτου εμπορικού πολέμου που ξεκίνησαν οι ΗΠΑ αρχικά με τον Καναδά και στην συνέχεια επεκτάθηκαν και προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Προφανώς οι επιπτώσεις στην οικονομία μας δεν θα είναι βραχυπρόθεσμες και θα δημιουργήσει νέα εμπόδια, αλλά και ευκαιρίες. Οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμοστούν δυναμικά και να κάνουν τις απαραίτητες αλλαγές
. Ποιες είναι οι βασικές λύσεις;
1. Νέες αγορές & εξαγωγικές στρατηγικές
Αναζήτηση συνεργασιών σε χώρες όπου δεν έχουμε ακόμη παρουσία ή παρουσία έχει περιθώρια ανάπτυξης. Οι χώρες όπως ο Καναδάς, Κίνα , Ισραήλ και οι χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης έχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης. Η συμμετοχή σε διεθνείς κλαδικές εκθέσεις & B2B πλατφόρμες
2. Ενίσχυση branding & Πιστοποιήσεων
Η προώθηση των ΠΟΠ/ΠΓΕ προϊόντων και Βιολογικών προϊόντων. Επένδυση στο brand με universal και σύγχρονες συσκευασίες (με QR codes για ιχνηλασιμότητα και με δυνατό storytelling γύρω από την προέλευση των προϊόντων και την ιστορική σύνδεση με αρχαίους πολιτισμούς.
3. Μείωση κόστους & ευελιξία
Με μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα η αναβάθμιση και βελτιστοποίηση παραγωγής. Δημιουργία νέων logistics συνεργασιών.
4. Ομαδική στρατηγική
Δημιουργία εξαγωγικών clusters (π.χ. Greek Olive Oil Producers) με κοινές παρουσίες σε εκθέσεις και ενέργειες μάρκετινγκ. Οι παραγωγοί πρέπει να καταλάβουν ότι δεν τους χωρίζει κάτι, αλλά αντίθετα τους ενώνει ο κοινός σκοπός που είναι το προϊόν τους να έχει ζήτηση.
Αγωνία στον παραγωγικό κόσμο
Ήδη, στο Υπουργείο Ανάπτυξης φτάνουν δεκάδες αιτήματα και τηλεφωνήματα από εξαγωγείς, κυρίως ελαιολάδου και κρασιού, που ανησυχούν για το μέλλον των συνεργασιών τους με αμερικανικές επιχειρήσεις.
Παρότι η αξία των εξαγωγών αυτών δεν είναι τεράστια, συνδέονται με χιλιάδες θέσεις εργασίας, ιδιαίτερα σε αγροτικές και νησιωτικές περιοχές της χώρας.